SALUTACIONS


Desitgem que tot el que es publiqui en el blog us serveixi per aprendre més i recordeu el que sempre diem: "Les persones que saben molt, són les persones que llegeixen molt".

dijous, 6 de gener del 2011

EL DIA DE REIS



Aquesta festivitat commemora l'anada de tres savis vinguts de l'Orient, seguint el senyal d'un estel, a retre homenatge a l'infant Jesús. Els reis són, a la nostra tradició, els personatges dedicats per excel•lència a portar els regals als petits –i no tant petits– de la casa. En temps passats, l'arribada dels reis a totes les cases, en una nit plena de màgia, era precedida de senyals amb llum o soroll, però en l'actualitat es fan presents físicament en la majoria de pobles i ciutats en lluïdes cavalcades que omplen d'alegria i caramels la canalla, el vespre del 5 de gener.

A la diada de Reis hi ha encara un altre costum que vincula la festa al cicle hivernal: menjar-se un tortell. Com el seu nom indica, es tracta d'un pastís de forma circular, farcit, segons el gust de cada indret, de massapà, cabell d'àngel, confitura…, i que sol portar fruita confitada, pinyons o trossos d'ametlla al damunt.
En el seu interior s'hi troben petits objectes, figuretes –com a mímin, la d'un rei– i una fava.
La tradició comtemporània afirma que qui troba el reiet és coronat rei de la vetllada. I, de fet, en molts tortells s'hi posa una corona de cartró amb aquesta finalitat. I aquell que rep la fava paga el pastís. Generalment, no es fa ni una cosa ni l'altra. La coronació implica poc poder efectiu i el tortell sol estar pagat en arribar a la taula. Però la vella tradició es recorda en uns versets que figuren en la targeta de la pastisseria que també acompanya el tortell. Diuen coses com aquesta:

Si la fava tu hi has trobat
paga el tortell sens recança
i no perdis l'esperança
seràs un ser afortunat.

I si t'hi surt la figureta
no et quedarà més remei
que ser coronat com a Rei
d'aquesta festa distreta.

Tradició, sana alegria;
formen en la taula anell,
i mengem tan bon tortell
en pau i franca harmonia.


1 comentari:

  1. Que bons que estan els tortells de reis, però a mi sempre em toca la fava. Rafael

    ResponElimina